Hvordan lærer jeg best?

Vi har alle ulike metoder som fungerer for hver enkelt av oss når vi skal ta inn ny informasjon som ved forelesninger eller før eksamen. I dette innlegget skal jeg dele hvilke teknikker som fungerer best for meg, samt komme med noen tips til hvordan man kan lære på best mulig måte. Når det er sagt lærer alle forskjellig, og ting som fungerer for meg fungerer ikke nødvendigvis for alle andre. Men har du lyst til å prøve ut noe nytt eller bare er litt nysgjerrig, les videre for mine seks punkter for hvordan jeg lærer best.


1. Hvis noe pensum er uklart, finn ut av det med en gang.
Dette er veldig lurt dersom man nileser til eksamen ol. da det ofte kan dukke opp ting, hendelser, ord og uttrykk som man kanskje ikke helt forstår hva betyr. Det som fungerer best for meg er da å ta et kjapt google søk på enten ord eller hva det enn måtte være, å finne ut av hva det betyr eller handler om før jeg leser videre. Fortsetter man å lese videre imens ord du ikke vet hva betyr gjentar seg, mister man kjapt fokuset og dermed sitter du igjen med null kunnskap om det du nettopp leste. Ta deg derfor tid til å gjøre litt research på de tingene du ikke kan. Når du dykker dypere i et tema, leser ulike artikler osv. får du også fakta inn med teskje og husker dermed bedre.


2. Repeter det du nettopp leste til en venn.
Ved å repetere det du nettopp leste som et lite sammendrag for noen husker man generelt mye bedre. Jeg bruker ofte denne taktikken i forkant av eksamen med mine klassekamerater. På denne måten får begge to repetert relevant pensum, diskuterer rundt temaene og dermed husker bedre. Ofte tror man at man husker mye mindre enn man faktisk gjør ved eksamen, men så kommer mye av kunnskapen automatisk når man sitter å skriver underveis. Dette kan ha noe med at hvertfall jeg er flink til å gå igjennom pensum med venner i forkant, og dermed klarer å huske mer enn hva jeg selv tror.


3. Se videoer
Måten jeg lærer aller best på er uten tvil å se på ulike videoer, og da spesielt animasjonsvideoer på Youtube. Jeg er ikke typen til å bare sitte å lese side opp og side ned i en bok, og det fungerer generelt dårlig for meg. Ved å se en animasjonsvideo får jeg koblet både lyd, tekst og bilde til aktuelle temaer som gjør det mye enklere og lære noe nytt og huske det. Animasjonsvideoer har jeg brukt mye i løpet av valgfaget digital markedsføring, blant annet når vi hadde temaer som kunstig intelligens og blockchain teknologi. Blockchain teknologi har jeg eksempelvis aldri skjønt meg på tidligere, men når jeg ble nødt til å skrive ett innlegg om det og lære noe om temaet hjalp det enormt mye at jeg fant videoer som kunne tegne og forklare meningen bak det. Prøv det, det er gull verdt!!

Denne videoen er et eksempel på en god video jeg brukte når temaet var blockchain. Uten slike videoer ville jeg tvilsomt skjønt og husket så mye av temaet som jeg gjør i dag.


4. Gjør praktiske oppgaver
En annen ting som fungerer utmerket for meg er å gjøre praktiske oppgaver knyttet til pensum. Siden jeg ikke er noe stor fan av tørt lesestoff er det bedre å kaste seg ut i å gjøre oppgaver som er relevante kontra og pugge inn i evigheten. Først om fremst husker hjernen mye bedre når vi gjør ting i praksis, i tillegg får jeg lest meg opp litt på hvert tema underveis i oppgavene som gjør at jeg til slutt skjønner fullt og helt hva jeg driver med.
Jeg er veldig opptatt av å faktisk skjønne det jeg gjør eller leser, og setter heller av mer tid til å utforske et tema slik at det virkelig sitter kontra å bare fortsette videre i hast uten å egentlig skjønne hva jeg driver med. For å skjønne hva du leser eller skal gjøre er som nevnt lyd, bilder og video en kjempeide å ta i bruk!


5. Ta deg pauser
Noe av det kanskje viktigste når man skal lære seg noe nytt er å ta seg pauser med jevne mellomrom. Hjernen blir sliten av å lese og pugge på nye ting og da hjelper det ikke å sitte time opp og time ned å gjøre den helt utslitt. Det eneste det vil resultere i er at du er så trøtt og sliten at du ikke husker noe av det du leste i forkant og dermed har brukt unødvendig tid på pugging.
Unn deg derfor korte pauser innimellom, ta litt frisk luft og gjør noe helt annet enn å lese. Dette er helt nødvendig for meg når jeg øver til eksamen! Det er fort gjort å miste fokus når man er omringet av ting som ofte er mye mer spennende enn pensum. Så, note to self: Dersom du kjenner fokuset begynner å svekkes, ta deg heller en pause og prøv igjen senere.


6. Og for all del. FÅ DEG NOK SØVN.
Jeg har ikke tellingen på hvor mange ganger jeg har røket på den smellen her før eksamen, så vær så snill prøv å unngå det. Å faktisk gi seg med øvingen litt tidligere for å få litt søvn er aldri en dum ide, og noe jeg bør bli flinkere på selv. Lesing hele natta lang resulterer bare i et trøtt og uopplagt menneske på eksamen dagen derpå og er sjeldent en god ide. Få deg heller nok søvn, om du så ikke rekker å lese igjennom alt pensum mange nok ganger vil du uansett huske det du faktisk har lest bedre dersom du er litt opplagt. Så du kan takke deg selv senere og IKKE være like dum som meg.

avslapping, bedårende, dyr
Søvn er nøkkelen, ALLTID.


Det var mine 6 punkter, som jeg prøver å følge for å få mest ut av læring. Disse fungerer bra for meg, men ikke nødvendigvis for alle andre. Sett derfor av tid til å finne ut hva som fungerer best for deg og få en lettere studie- og jobbhverdag. Lykke til!


Hvordan lærer du best?

3 Replies to “Hvordan lærer jeg best?”

    1. Oisann, den nyeste versjonen av innlegget hadde havnet i drafts‍♀️ Det er fikset opp i og hele skal være ute nå!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *